Έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου το βιβλίο «Ευτυχώς με απέλυσαν», με την υπογραφή του Αρσένη Πασχόπουλου, Managing Partner της Just Online. Σε αυτό, εξιστορεί την ιστορία μιας απόλυσης που μπορεί να φαντάζει άσχημη, «αλλά καμία φορά αρκεί για να σου αλλάξει απροσδόκητα την ζωή».
Θα αφήσω τη συγκεκριμένη πορεία να την αναλύσει ο ίδιος ο κ. Πασχόπουλος, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του. Σε αυτό το άρθρο, αποφάσισα να επικεντρωθώ σε κάποιες φράσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να ακούγονται κοινότυπες, αλλά έχουν αποδειχθεί απολύτως αληθινές.
«Πολλά πράγματα (καλά ή κακά) είναι θέμα συγκυριών και τύχης»
«Οι ικανότητες από μόνες τους δεν αρκούν για να πετύχεις», αναφέρει ο κ. Πασχόπουλος. Όπως τονίζει, απαιτείται timing, επιμονή στις δυσκολίες, εξυπνάδα, «πονηριά» και στοχοποίηση της επιτυχίας. Και θα συμφωνήσουμε. Είτε κάποιος πιστεύει στην τύχη, είτε θεωρεί πως υπάρχει μια τυχαιότητα γεγονότων που καθορίζουν την πορεία του, ο καθορισμός στόχων σε σχέση με το τι αναζητά, είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, που αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα. Εάν μέσα στην τυχαιότητα, εσύ διαθέτεις συγκεκριμένους στόχους, τότε δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και η κατάλληλη διαδρομή.
«Η επιτυχία θέλει (και) ρίσκο»
Ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρεται στην απόφαση του να... κάνει το βήμα, και από μια πολυεθνική να αναπτύξει το δικό του agency, λαμβάνοντας ένα ρίσκο. Σύμφωνα, άλλωστε, και με το λεξικό του Cambridge, επιχειρηματίας είναι αυτός ο οποίος βγάζει χρήματα ξεκινώντας μια δική του επιχείρηση, ειδικά όταν βλέπει μια νέα ευκαιρία και παίρνει ρίσκα. Δεν ξεχνάμε, φυσικά, πως πολλές ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας ξεκίνησαν και από κάποιον που αποφάσισε να πάρει ένα ρίσκο. Με αλλαγή καριέρας, επένδυση ενός σημαντικού κεφαλαίου, εγκατάλειψη σπουδών κτλ. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει πάντα στην επιτυχία. Για αυτό το λένε και «ρίσκο».
«Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσεις να σχεδιάζεις και να αρχίσεις να πράττεις»
«Μην προσπαθείς να φτιάξεις το τέλειο πλάνο. Μην προσπαθείς να προβλέψεις τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσεις χωρίς πλάνο, απροετοίμαστος και χωρίς να σκεφτείς τι μπορεί να πάει στραβά. Απλώς, μην επιτρέψεις στην επιδίωξη της τέλειας προετοιμασίας να σε κάνει να χάσεις την ευκαιρία» αναφέρει χαρακτηριστικά το βιβλίο «Ευτυχώς με απέλυσαν». Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, κατά την γνώμη του υποφαινόμενου συντάκτη, η τελειότητα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ. Η προετοιμασία είναι σημαντική, αλλά αυτή πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί και να πας στο επόμενο βήμα. Αυτό δεν μπορεί να είναι αύριο, ούτε όμως και 10 χρόνια.
«Οι καλοί τρόποι πάντα σου δίνουν πλεονέκτημα»
Ευγένεια, διακριτικότητα, χιούμορ, καλή διάθεση, χρειάζεται κάποιος, σύμφωνα με τον συγγραφέα - και όχι ανοχή, υποχωρητικότητα, κολακεία. «Μην περιμένεις να πάρεις μια θέση με το χαμόγελο σου, ενώ απαιτεί να γνωρίζεις γαλλικά. Όταν όμως δύο υποψήφιοι έχουν ισάξια ή σχεδόν ισάξια προσόντα, αυτός με το κοινωνικό κεφάλαιο θα προτιμηθεί». Και πόσο σωστό είναι αυτό. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν συναντήσει οι περισσότεροι, κάποια στιγμή, στη ζωή τους, που έχαναν σημαντικούς «πόντους» λόγω της συμπεριφοράς τους. Με την αγένεια κανείς δεν πήγε μπροστά.
«Μην κατηγορείς τους άλλους για αυτό που θέλεις να γίνεις αλλά δεν είσαι»
«Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσεις», σημειώνει ο κ. Πασχόπουλος. «Όσο κατηγορείς τους άλλους -τους γονείς σου συνήθως- για αυτό που δεν έχεις γίνει ή για αυτό που είσαι, τόσο αρνείσαι να μεγαλώσεις. Από κάποια στιγμή και ύστερα, το ποιοι γινόμαστε είναι δική μας ευθύνη». Εδώ, μπορώ να φέρω στο μυαλό μου παραδείγματα ανθρώπων από όλες τις πλευρές. Όπως εκείνους που τα βρήκαν «έτοιμα» και είχαν ένα ευκολότερο ξεκίνημα, μέχρι εκείνους που δεν βρήκαν τίποτα ή σχεδόν τίποτα και καταριούνταν μια ζωή την τύχη τους και τους... προγόνους. Από ένα σημείο και μετά, αν δεν προχωρήσεις μόνος σου, και τα δύο επιστρέφουν μπούμερανγκ.
«Υπάρχει ένα τρόπος να υπερνικήσεις (σχεδόν) όλες τις δυσκολίες: η θέληση να πετύχεις»
«Ίσως η μεγαλύτερη αλήθεια όλων» όπως τονίζει χαρακτηριστικά το βιβλίο. «Η θέληση να πετύχεις έχει μεγαλύτερη σημασία από όλους τους άλλους παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία». Και φυσικά, εδώ δεν εννοούμε απλή επιθυμία, «αλλά τη δύναμη να κάνεις αυτά που χρειάζονται -και να στερηθείς κάποια άλλα- ώστε τελικά να πετύχεις τους στόχους σου. Είναι καιρός λοιπόν να αναρωτηθείς πόσο πολύ θέλεις να πετύχεις κάτι και τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις ή και να μην κάνεις για να το πετύχεις».
Σχόλια